Räisälänmäen Taidekesä

Räisälänmäen Taidekesä 22.–26.7.2024

Räisälänmäen Taidekesä -viikko heinäkuun lopussa kutsuu taiteen harrastajia virkistymään ja oppimaan yhdessä samanhenkisessä seurassa.  Taidekesä-viikolla voit herätellä luovuutesi eloon joko kuvataiteiden, yksinlaulun, hopeatöiden tai uutuutena luovan kirjoittamisen  avulla. Tarkemmat kurssikuvaukset löytyvät alta. Opettajina toimivat Timo Veikko Kinnunen, Arja Byman, Sini Yrjänä, Vilja Paavola, Sirkka Rautakoski, Kaisa Huusko ja Esko Oksa.

Kurssit ovat tarkoitettu aikuisille ja nuorille, kokeneille harrastajille tai taideharrastuksesta haaveileville. Ilmoittaudu yksittäiselle kurssille ja vietä virkistävä ja voimaannuttava kesäinen viikko Reisjärven kr. opistolla.

Monipuolisesti yhteistä ohjelmaa

Taidekesäviikolla on varsinaisten taideopintojen lisäksi virkistävää ja innostavaa yhteistä taiteidenvälistä ja yhteisöllistä ohjelmaa. Yhteinen ohjelma on kaikille kurssilaisille avointa ja voit halutessasi osallistua niihin kiinnostuksesi mukaan vapaaehtoisesti. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

 • hartauksia
 • aamuvoimistelua
 • kirjoitusherättelyä
 • kuorolaulua
 • luento ”Impressionismi taiteissa”
 • luento ”Taide kohtaamisen välineenä”
 • päivävaellusretki Peuranpolulle, Kirves-Heikin kanavalle, siirtyminen omin ajoneuvoin
 • draamatyöpaja
 • ohjelmailta muiden kurssien kanssa
 • pajapäivä torstaina, jolloin voit käydä  kokeilemassa valitsemasi rinnakkaiskurssin opintojen sisältöjä
 • mahdollisuus kokeilla kanoottimelontaa
 • laulukurssin konsertti Reisjärven kirkossa torstaina klo 19
 • päätösjuhla perjantaina

Luovan kuvataiteen kurssi

Opiston taidetilat odottavat sinua, joka haaveilet taiteen, luovuuden ja valokuvien parissa seikkailemisesta, uuden löytämisestä ja innostumisesta. Tule löytämään luovuutesi ulottuvuudet tai lepäämään kesäviikon ajaksi kaukana kiireestä inspiroivassa miljöössä ja seurassa. Voit tutustua erilaisiin taidetekniikoihin ja niiden yhdistämiseen uusilla tavoilla. Taidekurssilla saat työpajoissa opastusta mm. taidepäiväkirjan tekemiseen, luovaan valokuvaukseen, akryyli- tai akvarellimaalaukseen ja gellipainantaan. Kurssilla on mahdollisuus myös työstää rouheaa abstraktia taidetta. Voit kokeilla ja löytää itselle sopivimman tekniikan. Kurssilla saat osallistua niihin työpajoihin, mitkä sinua inspiroivat. Voit myös tehdä kurssin ajan täysin omaaa projektiasi saaden jakaa innostusta ja inspiraatiota. Voit tuoda omat maalausvälineet tai voit käyttää opiston välineitä materiaalimaksua vastaan. Isot maalauspohjat tulee tuoda itse mukanaan. Tule yksin tai ystävien kanssa, taiteillaan yhdessä sielunmaisemaasi. 

Opettajat

Arja Byman työskentelee erityisopettajana ja kuvataiteen opettajana yläkouluikäisten parissa Oulussa. Hän on opiskellut Lapin yliopistossa kuvataiteen opintoja ja harrastanut taidetta lapsesta alkaen. Arja nauttii taiteesta ihmetellen ja uusia asioita kokeillen.

Sini Yrjänän näkökulma taiteeseen on terapeuttinen. Hän on kouluttautunut valokuvaajaksi, tunnetaito-ohjaajaksi ja taideterapia-ohjaajaksi. Sini on valokuvaajana erikoistunut voimauttavaan valokuvaukseen. Hän toimii yrittäjänä kouluttaen, ohjaten ja valokuvaten osaamisalueillaan.

Timo Veikko Kinnunen toimii Räisälänmäen Taidekesän vetäjän roolissa. Hän on Reisjärven kr. opiston kuvataideopettaja ja kiinnostunut erityisesti taiteen yhteisöllisistä merkityksistä.

Luovan kirjoittamisen kurssi

Luova kirjoittaminen ensimmäistä kertaa osana Räisälänmäen taidekesää! Tule hyppäämään kirjoittamisen esteiden yli ja vahvistamaan itsetuntemusta tekstien turvin. Kannustava oppimisympäristö, monipuoliset palautteen antamisen tavat sekä ryhmässä oppimisen ilo vahvistavat kirjoittajaidentiteettiä ja rohkaisevat tarttumaan kynään ja näppäimistöön kurssin jälkeenkin. Pääosassa on kirjoittamisen ja itsensä tunnistamisen ilo. Kurssilla tehdään monenlaisia improharjoituksia, tutkaillaan myönteisiä muistoja ja herätellään aistimuistia. Sopii vasta-alkajille ja kokeneemmille kirjoittajille.

Opettaja

Vilja Paavola on aktiivinen kirjoittaja, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja sekä aikuiskoulutuksen maisteri. Hän toimii ammatillisen identiteetin ja toimijuuden parissa ja on kiinnostunut erityisesti kirjoittamisen hyvinvointia, itsetuntemusta ja toimijuutta vahvistavista vaikutuksista. Tekstilajeista lähimpänä sydäntä ovat runot ja journalistiset tekstit.

Yksinlaulukurssi

Lähde kanssamme löytöretkelle oman äänen ja laulumusiikin maailmaan. Saat 4×30 min laulutunnin ja 4×20 min säestystä sekä yhteismusisoinnin ja musiikin jakamisen iloa! Kurssi sopii yhtä hyvin vasta-alkajalle kuin jo pidemmälle ehtineelle harrastajalle.Kurssin lopulla musisoimme yhdessä sävelhartaudessa. Mahdollisuuksien mukaan voit osallistua myös muiden kurssilaisten tuntien seuraamiseen kuunteluoppilaana. Lisäksi ohjelmassa on kuorolaulua, luentoja ja työpajoja yhdessä muiden Räisälänmäen taidekesän kurssien opiskelijoiden kanssa.

Opettajat

Työskenneltyään vuosien ajan päiväkodissa, laulupedagogi Sirkka Rautakoski löysi kutsumuksensa laulumusiikin parissa. Hän valmistui laulupedagogiksi v. 2004 ja kirkkomuusikoksi v. 2009 Oulun seudun ammatti­korkeakoulusta. Hän on täydentänyt lauluopintojaan useilla lied- ja mestarikursseilla, viimeisimpänä Sirkku Wahlroos-Kaitilan ja Soile Isokosken ohjauksessa. Sirkka on myös laulanut alttosolistina useissa kirkkomusiikkiteoksissa. Hänen lämminsävyinen mezzoäänensä taipuu monenlaiseen musiikkiin; erityisen hyvin hän viihtyy kuitenkin vahvojen tunteiden tulkkina liedin parissa. Myös Bachin musiikki on lähellä hänen sydäntään. Nykyisin Sirkka työskentelee laulun tuntiopettajana Limingan seudun musiikki­opistossa sekä Lakeuden kansalaisopistossa.

Piano- ja urkupedagogi Kaisa Huusko opettaa pianon- ja urkujensoittoa Kuhmon musiikkiopistossa. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä laulajien kanssa ja nuorempana kulki kesäisin hakemassa oppia rakastamaansa liedsäestykseen varsinkin Ilkka Paanasen, Heikki Pellisen ja Collin Hansenin mestarikursseilta. Kaisa on suorittanut pedagogin ja kirkkomuusikon tutkintonsa Oulun Konservatoriossa, Oamk:ssa ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Hopeatyökurssi

Aiheena on opiskelijan kiinnostuksesta lähtevä hopeateosten valmistaminen, esimerkiksi riipukset, käädyt, rannerenkaat, sormukset, servettirenkaat… 

Opettaja

Esko Oksa on eläkkeellä oleva opiston teknisen työn opettaja. Esko on pitkän linjan hopeatöiden taitaja, joka aloitti opistolla työskennellessään hopeatöiden opetuksen Reisjärven kr. opiston perusoppijaksolla.