Opari – aitoja kohtaamisia nuorille!

Opari on ystäviä, iloa, rakkautta, tukea, tekemistä, kieliä, yrityksiä, seuroja ja kämppiksiä. Eli ei aivan opisto, mutta enemmänkun ripari, eli legit Opari! Melkein kuin kaksoistutkinto, eli opiskelua toisenasteen oppilaitoksessa ja samalla yhteisöllisyyttä ja saattomiehiä kristillisyyden opistossa. Se on todellinen vaihtoehto vuonna 2008 ja -07 syntyneiden nuorten opistovuodelle. 

Opiskelu tapahtuu viikonloppuisin Räisälänmäen opistokampuksella. Viikonloppu alkaa perjantaisin klo 17.30 ruokailulla ja majoittumisella ja päättyy sunnuntaisin noin klo 13.00. Jokaisella viikonlopulla on oma teema, ja lisäksi toistuvia aiheita, esim: Kuoro, liikuntaa, nula (oma nuorten lauantai), käsitöitä, minä ja tulevaisuus, hartauksia, hyvää ruokaa ja mukavaa kämppäelämää. Viikonloput ovat ”ruutuvapaita”. Pyrimme näin mahdollistamaan ystävyyssuhteiden syntymisen aitojen ja läsnäolevien kohtaamisten kautta. Samalla ennaltaehkäistään puhelimen käytön haittoja ja turvataan niin nuorten kuin aikuistenkin lepo ja yöuni. Ruutuvapaus tekee Oparista arjesta poikkeavaa laatuaikaa. Puhelimet ja tabletit siirretään yöksi erilliseen säilytyspaikkaan. Mikäli nuori kuitenkin tarvitsee akuutisti puhelinta, hän saa sen käyttöönsä nuorten solussa yöpyvältä aikuiselta.

Neljä viikonloppua ovat:

  • 18.-20.10.2024, aiheena ruotsin ja englannin kielet – mukana natiivisti ko. kieliä puhuvia
  • 22.-24.11.2024 yrittäjyys – viritellään varainhankintaa matkaa varten.
  • 10.-12.1.2025 Minä legit! – Itsetuntemus ja stressinhallinta
  • 4.-6.4.2025 Monikulttuurisuus – maailmankansalaisena ajassa sekä matkavalmistelut

Ja loppuhuipentumana neljän päivän leiri Ruotsissa  (aika tarkentuu myöhemmin)

Opariin voit hakea, vaikka olisit hakenut opistoon. Oparin hakemus peruuntuu, jos saat vastaan opistopaikan, eli et voi suorittaa sekä opistoa että Oparia. Opariin valitaan sisäoppilaitosmuotoiseen asumiseen sopivia nuoria. Voit olla reipas tai ujo, yksinäinen tai suureen porukkaan tottunut. Soveltuvien hakijoiden kesken paikat jaetaan arvalla.

Täytä hakemus tästä linkistä.

Hakuaika: 10.5. – 31.8.2024

Hinta: 500€ sisältää neljä viikonloppukurssia Reisjärvellä. Viikonloput voi maksaa 1 – 4 erässä. Lisäksi Ruotsin matkasta tulee kustannuksia, joita pyritään kattamaan Oparin omalla varainhankinnalla. Voit ja kannattaa kysyä avustusta Oparin kurssimaksuun omalta rauhanyhdistykseltä.

Lisätietoja tarvittaessa: ari.ervasti@rkropisto.fi 

Linkki hakulomakkeeseen

Oparin tavoitteet:

1. Nuorten itsetuntemuksen vahvistaminen:

·  Oman osaamisen tunnistaminen, vahvuuksien ja arvojen tunnistaminen

·  Vastuunotto itsestä kodin ulkopuolella

2. Nuoren hyvinvointitaitojen vahvistaminen:

·  Stressinhallintataitojen harjoittelu: oman stressireaktion tunnistaminen, stressaavien ajatusten, tunteiden ja toimintamallien tunnistaminen sekä oman itsen rauhoittamisen harjoittelu sekä itsemyötätunnon vahvistaminen

3. Tulevaisuustaitojen vahvistaminen:

·  Kiinnostus vieraisiin kieliin

·  Itsetuntemuksen ja stressinhallinnan kehittäminen

·  Omat vaikutusmahdollisuudet ja niiden tunnistaminen

·  Vuorovaikutustaitojen vahvistaminen uusissa ympäristöissä, vieraalla kielellä, uusien ikätovereiden seurassa, mutta myös kuuntelemisen ja keskustelutaitojen vahvistaminen ryhmässä

4. Nuorten ryhmäyttäminen niin, että jokainen saa mahdollisuuden ystävystyä ja tutustua toisiin samanikäisiin

5. Rohkeus vieraalla kielellä toimimisessa sekä kielen käyttäminen arjessa

6. Yrittäjyys ja yhdessä toimiminen sekä taloudellisen ajattelun herättäminen

7. Oman henkilökohtaisen uskon vahvistaminen

Oheisesta linkistä löytyy yhteistyösopimus, jossa on mm. Oparin säännöt

Yhteistyösopimus