Kun Suomen valtiopäivät aloittivat toimintansa vuonna 1863, esillä oli neljä teemaa, lähtöarvoa: lait, työ, rauha ja valo. Nämä arvot ovat edelleen ajankohtaisia. Valitsemamme eduskunta säätää edelleen lakeja. Pidämme yllä ja kehitämme yhteiskuntaa tekemällä työtä. Kun toimimme aktiivisesti kansainvälisen yhteisön jäsenenä, edistämme rauhaa. Mutta mitä on tämä valo?
Elämme vuoden pimeintä aikaa, ja päivä lyhenee joulukuulle saakka. Valon välittämistä on hyvän huomenen toivottaminen työtoverille, käden nostaminen naapurille, kiitoksen lausuminen ystävälle, rohkaisun ja lohdutuksen sana lähimmälle. Valon välittäminen on pieniä arjen sanoja ja tekoja.
Teen työtä Reisjärven kristillisessä kansanopistossa, jossa toimimme kristillisten arvojen pohjalta. Kristilliset arvot ohjaavat lähimmäisen rakastamiseen, kunnioittamiseen ja arvostamiseen. Ne rohkaisevat toisten palvelemiseen, auttamiseen ja tukemiseen. Ne kehottavat anteeksipyytämiseen ja anteeksiantamiseen. Ne ohjaavat rehellisyyteen, ahkeruuteen ja isänmaallisuuteen. Kristilliset arvot ovat kuin tähtiä, jotka loistavat syksyisellä taivaalla.
Oppilaitoksemme muita arvoja ovat vastuullisuus, yhteisöllisyys ja elinikäinen oppiminen. Kun toteutamme näitä arvoja, välitämme omalta osaltamme valoa ympäristöömme. Opiston opiskelijat oppivat vastuullisuutta muun muassa oppilaskunnan pienoisyhteiskunnassa, jota johtaa opistoneuvosto.
Neuvoston puheenjohtajana toimii presidentti, jonka valitsemme suoralla kansanvaalilla. Tänä syksynä vaalin äänestysprosentti oli huikeat 100. Kaikki saivat äänensä kuuluviin.
Jokainen oppilaitoksemme opiskelija toimii jäsenenä jossakin lautakunnassa. Lautakunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan sihteerin. Me työntekijät toimimme lautakuntien jäseninä ja taustatukijoina. Opiskelijat oppivat onnistumisten ja yhdessä tekemisen kautta vastuullisuutta.
Oppilaskunnan toiminta on tärkeä osa myös sisäoppilaitoksessa koettavaa yhteisöllisyyttä ja elinikäistä oppimista. Opiskelijat saavat sen kautta monenlaisia eväitä elämäänsä. Opistoneuvoston alaisuudessa toimii kaikkiaan 14 lautakuntaa. Hevostenhoitolautakunta huolehtii opiston hevosista. Keittiölautakunta järjestää retkieväät ja leivontakilpailuja. Kioskilautakunta pitää oppilaskunnan kioskia. Musiikkilautakunta järjestää musiikkitapahtumia ja liikuntalautakunta liikuntatempauksia ja kerhoja. Medialautakunta kokoaa materiaalia facebookiin. Ohjelmalautakunta järjestää ohjelmailtoja ja retkeilylautakunta retkiä ja opintomatkoja. Tekninen lautakunta auttaa huoltotöissä ja teknologialautakunta tietokoneasioissa. Vapaa-ajan lautakunta järjestää vapaa-ajan toimintaa. Ympäristölautakunta sisustaa ja panostaa viihtyvyyteen. Yrittäjyyslautakunta huolehtii oppilaskunnan nettiputiikista. Palapelin jokainen pala on tärkeä.
Jokaisen oppilaitoksen tehtävä on omista lähtökohdistaan ja arvoistaan käsin välittää kaikenikäisille oppimisen iloa, sivistyksen ja tulevaisuuden valoa. Emme saa lannistua, vaikka Oulun seudun nuorisotyöttömyys hipoo 25 prosenttia. Tarvitsemme yhteistyötä ja yhteistä näkyä.
Aleksis Kiven päivän kunniaksi muistan kaikkia suomalaisia hengen jättiläisiä. Aleksis Kivi, Johan Vilhelm Snellman, Johan Ludvig Runeberg ja Sakari Topelius olivat aktiivisia, rohkeita ja luovia miehiä, jotka saivat jo nuorena paljon aikaan. Nuorissa on tulevaisuus! Välittäkäämme heille yhdessä tulevaisuuden valoa!
Mikko Kinnunen
(kirjoitus julkaistu alunperin 10.10.2013 Oulun Eteläisen blogissa)